The Johnson Partnership The Johnson Partnership The Johnson Partnership The Johnson Partnership The Johnson Partnership The Johnson Partnership
The Johnson Partnership
The Johnson Partnership
The Johnson Partnership
The Johnson Partnership1212 NE 65th St., Seattle, WA 98115  206-523-1618

In the Works…

Archive for the ·

Completed project

· Category...

September 6, 2017 2:29 pm

Ranger Doug’s World Headquarters Grand Opening Celebration

Ranger Doug’s Enterprises is a graphic production company that reproduces National Parks posters from the Works Progress Administration era, and designs new posters for parks in that same style. We recently helped them update a basic warehouse in Seattle’s Fremont neighborhood. Last week company founder Doug Leen and his team hosted an open house to celebrate the opening of their new world headquarters!

The WPA funded thousands of writers, musicians, and visual artists under the aegis of the Federal Arts Project. The “Fed One,” as it was known, included a poster division that produced more than 2 million posters from 35,000 original designs. The National Park poster program began in 1938, producing designs for 14 parks before being shuttered by the onset of World War II. Because posters were considered ephemera and commonly printed on cheap paper, only approximately 2,000 prints from an estimated 2 million WPA posters remain.

Doug Leen served as a seasonal ranger at Grand Teton National Park in Wyoming; in 1971 he discovered a tattered poster for the park in a pile of rubbish–a small event that lead to a twenty-year search for additional designs in the National Park series. Since founding Ranger Doug Enterprises in 1993, Doug and co-artist Brian Maebius have created more than 40 original designs for parks in the style of the original WPA posters.

Today the company sells the original and new designs as posters, postcards, and stickers, which you can browse and purchase here: rangerdoug.com

Here Ranger Doug himself gives a tour of the new shipping and receiving area of the warehouse - nicely organized!

Here Ranger Doug himself gives a tour of the new shipping and receiving area of the warehouse – nicely organized!

The 'Wall of Color' displayed all the posters the make along with some photographs of Ranger Doug's latest road trip across America.

The “Wall of Color” displayed all the posters they make along with some photographs of Ranger Doug’s latest road trip across America.

Ellen Mirro joined in the party and had a tour of the airstream with custom interior.

Our colleague Ellen Mirro joined the party and had a tour of Doug’s much-traveled Airstream trailer with custom interior.

 

 

 

 

August 30, 2017 11:14 am

Another project in Old House Journal

We are pleased to announce that one of our finished remodeling projects will be appearing in the October issue of Old House Journal, as part of a feature on additions. Our project, a remodel and addition for a classic “Seattle Box”-style house in the Washington Park neighborhood, appears on pages 66 and 67 of the magazine, which will be out on newsstands(and online) later in the fall.

You can see more images of the completed project on our portfolio page or on Houzz, and track the progress from demolition to finishing touches on our blog.

Composite image of our project in October's Old House Journal.

Composite image of our project in October’s Old House Journal.

August 24, 2017 8:59 am

Burke Remodel is complete

The extensive Burke remodel and addition has finally been completed! By raising the house almost two feet, the lower floor no longer feels like a basement. The top floor has cathedral ceilings throughout, offering ample headroom while maintaining the classic Craftsman-style gable-end detailing and proportions. With this remodel, the once cramped and disordered residence has become a comfortable, generous, and smoothly functioning home.

Previous updates on this home’s progress can be found here and here.

Raising the house almost two feet and redesigning the entry porch give this home a new street presence.

Raising the house almost two feet and redesigning the entry porch give this home a new street presence.

The custom kitchen cabinets include a ‘magic corner’ and toe kick step stool from Hefele.

The convenient appliance pantry means more counter space on the island.

The breakfast nook opens directly to the deck, which has views of Lake Union and the Cascade Mountains.

This child’s bedroom has cathedral ceilings and lots of natural light. The dark color of the ceiling evokes a night sky.

The master bathroom has a classic feel with dark cabinets, marble counter and basketweave tile floor.

The clean lines of the large shower bring a modern touch to this classic bathroom.

August 7, 2017 4:17 pm

Recently completed Freeland Residence

We recently visited one of our newly completed projects on Whidbey Island: the Freeland Residence. This home is designed to highlight sweeping landscape views and maximize natural light, while providing protection from the rain and harsher summer sun. The house features lots of living space both inside and out; large windows and expansive sliding doors blur the line between indoor and outdoor spaces.

Look here to check out our previous post on the Freeland Residence during its construction.

 

The welcoming front entry with an expansive, protecting shed roof.

At one end of the great room is the warm and classy kitchen. The immediately adjacent dining area features a custom fir bookmatched (in which the wood grain of the two halves mirror each other) dining table.

The dining area opens to the outdoor patio via a set of large sliding doors and faces Holmes Harbor.

Located at the other end of the great room, the living area has a concrete tiled gas fireplace with a built-in bench, expansive windows, and lots of natural light.

The master bathroom also enjoys the sweeping view.

The southwest-facing house is laid out in line with the coastal view, with the great room located at its center. The master suite, featuring a private deck and outdoor shower, is located at the southern end.

Located off the great room, a concrete patio with matching concrete bench provides plenty of room for entertaining.

The green siding, dark trim and natural wood elements help the house blend in well with the surrounding landscape. Solar panels on the garage roof are optimally oriented for power generation.

Afternoon sun streaming through the windows makes the interior a warm and inviting space to relax.

May 25, 2017 12:22 pm

One of our projects is on the market

The remodel we designed ‘Lake Washington Boulevard Second Story’ is currently for sale.  Below is a scan of the flyer where we are mentioned by name (Thank you to the real estate agent and owner.) You can see a before and after photo on our website here.

Lake Washington Second Story remodel we completed in 2010 is on the market.

Lake Washington Second Story remodel we completed in 2010 is on the market.

February 8, 2017 11:13 am

A new roof for the deck

The previous roof was lower, had less slope, and accumulated pine needles which caused it to rot. We replaced it with a steeper pitched, lower profile roof system. It will get painted in warmer weather….

A skylit deck roof on a Tudor style half timber home.

A skylit deck roof on a Tudor style half timber home.

The roof silhouetted in the morning sun.

The roof silhouetted in the morning sun.

The low profile glazing system should allow the pine needles to blow off the roof more easily.

The low profile glazing system should allow the pine needles to blow off the roof more easily.

All the bright wood will be painted to match the existing dark trim.

All the bright wood will be painted to match the existing dark trim.

February 1, 2017 10:50 am

Landscaping has been roughed in at the Burke Remodel

With construction complete the landscaping is next.

The 'always green' astroturf was chosen to be pet and moss resistant. 

The ‘always green’ astroturf was chosen to be pet and moss resistant.

October 27, 2016 11:38 am

La Casa del Gato

Just in time for Halloween, a remodel that was completed last month for a family in West Seattle.

The clients wanted a place to sit outside and be connected with the neighborhood so we enlarged their existing front porch.img_4214

The original layout of the main floor of their house was cramped and poorly utilized. We opened the living room to the kitchen, added a fireplace flanked by bookcases and windows, and enlarged the kitchen and replaced the old dining room with a pantry and eating nook.  We also added windows to the west wall of the house to get more afternoon sun.

img_4244img_4237

The old entry door opened into a small foyer that faced a landing for the main stairs so we relocated the front door and reconfigured the main stairs to create a more gracious entry. We even found room for a new coat closet

.img_4235

September 23, 2016 9:41 am

Heading for Newsstands!

We’re happy to report that a remodeling project we completed last year has been selected for inclusion in Fine Homebuilding‘s annual Kitchens & Baths issue! The owners of this Laurelhurst home wanted an open kitchen that was better integrated with the dining and living areas, and enjoyed the stunning westward views of the Olympic Mountains. We created a functional and family-friendly kitchen, with details like a custom light fixture, elegant penny tile, and sliding doors that conceal storage and office space.

The issue with the full story of the remodel will appear in the next few weeks. Until then, you can read about the home’s progress here: How to live through a kitchen remodel
See images of the finished space here: Laurelhurst Remodel

 

laurelhurst-kitchen-4

 

March 21, 2016 11:38 am

Richmond Beach Revisited

Last week Howard had the chance to visit a home that we designed in 2002. This Richmond Beach house was completed in 2003, with classic detailing reminiscent of old Cape Cod homes. The original clients no longer own the house, but Howard met the new family, who has lived here for the past two years. It was a treat to see it again… it’s always a pleasure to get to revisit a former project and to know that the residents are happy living there.

This shingle style home is reminiscent of New England shingle style homes.

The house is reminiscent of New England Shingle-style homes.

With a trellised patio, balcony and look-out, all that is missing is some covered patio space.

With a trellised patio, balcony and lookout, all that is missing is some covered patio space.

The main entry is on the up-hill side of the home.

The main entry is on the uphill side of the home.

The dappled light really brings out the form of the house.

The dappled light brings out the form of the house.