The Johnson Partnership The Johnson Partnership The Johnson Partnership The Johnson Partnership The Johnson Partnership The Johnson Partnership
The Johnson Partnership
The Johnson Partnership
The Johnson Partnership
The Johnson Partnership
1212 NE 65th StreetSeattle, WA 98115206.523.1618

In the Works…

September 6, 2017 2:29 pm

Ranger Doug’s World Headquarters Grand Opening Celebration

Ranger Doug’s Enterprises is a graphic production company that reproduces National Parks posters from the Works Progress Administration era, and designs new posters for parks in that same style. We recently helped them update a basic warehouse in Seattle’s Fremont neighborhood. Last week company founder Doug Leen and his team hosted an open house to celebrate the opening of their new world headquarters!

The WPA funded thousands of writers, musicians, and visual artists under the aegis of the Federal Arts Project. The “Fed One,” as it was known, included a poster division that produced more than 2 million posters from 35,000 original designs. The National Park poster program began in 1938, producing designs for 14 parks before being shuttered by the onset of World War II. Because posters were considered ephemera and commonly printed on cheap paper, only approximately 2,000 prints from an estimated 2 million WPA posters remain.

Doug Leen served as a seasonal ranger at Grand Teton National Park in Wyoming; in 1971 he discovered a tattered poster for the park in a pile of rubbish–a small event that lead to a twenty-year search for additional designs in the National Park series. Since founding Ranger Doug Enterprises in 1993, Doug and co-artist Brian Maebius have created more than 40 original designs for parks in the style of the original WPA posters.

Today the company sells the original and new designs as posters, postcards, and stickers, which you can browse and purchase here: rangerdoug.com

Here Ranger Doug himself gives a tour of the new shipping and receiving area of the warehouse - nicely organized!

Here Ranger Doug himself gives a tour of the new shipping and receiving area of the warehouse – nicely organized!

The 'Wall of Color' displayed all the posters the make along with some photographs of Ranger Doug's latest road trip across America.

The “Wall of Color” displayed all the posters they make along with some photographs of Ranger Doug’s latest road trip across America.

Ellen Mirro joined in the party and had a tour of the airstream with custom interior.

Our colleague Ellen Mirro joined the party and had a tour of Doug’s much-traveled Airstream trailer with custom interior.

 

 

 

 

September 1, 2017 2:24 pm

Maple Creek steel installation continues

If you’ve been following the progress on the cantilevered deck in Maple Creek, you know that one challenge has been to securely anchor the steel beams on the steep slope. Terry Bocian at Houseworks Construction has been using all of his ingenuity in order to insert the steel members into the existing wood framed structure without disturbing the interior finishes. A huge shout-out to Houseworks for figuring out this complicated construction. http://www.houseworkscc.com

The whole office made a field trip to observe the steel being lifted by a crane. This is Howard Miller on the scaffolding.

Ellen Mirro, the project architect, standing on the scaffolding with one of the steel beams that will cantilever over the ravine.

 


 

 

A view of the height of the scaffolding, as seen from the ravine.

August 30, 2017 11:14 am

Another project in Old House Journal

We are pleased to announce that one of our finished remodeling projects will be appearing in the October issue of Old House Journal, as part of a feature on additions. Our project, a remodel and addition for a classic “Seattle Box”-style house in the Washington Park neighborhood, appears on pages 66 and 67 of the magazine, which will be out on newsstands(and online) later in the fall.

You can see more images of the completed project on our portfolio page or on Houzz, and track the progress from demolition to finishing touches on our blog.

Composite image of our project in October's Old House Journal.

Composite image of our project in October’s Old House Journal.

August 24, 2017 8:59 am

Burke Remodel is complete

The extensive Burke remodel and addition has finally been completed! By raising the house almost two feet, the lower floor no longer feels like a basement. The top floor has cathedral ceilings throughout, offering ample headroom while maintaining the classic Craftsman-style gable-end detailing and proportions. With this remodel, the once cramped and disordered residence has become a comfortable, generous, and smoothly functioning home.

Previous updates on this home’s progress can be found here and here.

Raising the house almost two feet and redesigning the entry porch give this home a new street presence.

Raising the house almost two feet and redesigning the entry porch give this home a new street presence.

The custom kitchen cabinets include a ‘magic corner’ and toe kick step stool from Hefele.

The convenient appliance pantry means more counter space on the island.

The breakfast nook opens directly to the deck, which has views of Lake Union and the Cascade Mountains.

This child’s bedroom has cathedral ceilings and lots of natural light. The dark color of the ceiling evokes a night sky.

The master bathroom has a classic feel with dark cabinets, marble counter and basketweave tile floor.

The clean lines of the large shower bring a modern touch to this classic bathroom.

August 21, 2017 5:08 pm

“Dark and Sciency”: Happy Solar Eclipse!

Lani and Larry managed to secure a last-minute berth in Corvallis, Oregon, and so were in the path of totality for this morning’s solar eclipse! We hope you all got to see at least the partial eclipse, whether through viewing glasses, a pinhole viewer, or the leaves on the trees.

Overheard in the crowd along the riverbank in Corvallis: “It’s going to get all dark and sciency!”

Approaching totality

 

Totality!

The light shining through the trees shows the progress of the moon across the sun.

 

 

 

August 18, 2017 11:17 am

Progress on a kitchen remodel

The latest on our remodel in Normandy Park! Now that the cabinets have been installed, all that remains to be completed are countertops, appliances, fixtures, lighting and the backsplash. The whole project will be wrapping up soon. The client posted this to her Facebook page and has graciously consented to let us share it on our blog. Thank you, Lorna!

 

August 15, 2017 2:10 pm

Our Backyard Changes

With the removal of the wooden fence along our rear property line, construction has truly begun on the half-city-block mixed-use building just north of our office. We expect to have construction activity for the next 19 months. This is in addition to the light rail construction just across the street and demolition of the former dry cleaners on the southeastern corner of the block. Here comes the noise!

Track Hoe with Roosevelt High School in the distance.

Track hoe with Roosevelt High School across NE 66th Street.

Our garden shed (in its temporary location) with the Roosevelt Lightrail Station construction site in the distance.

Our garden shed (in its temporary location) with the Roosevelt light rail station construction site in the distance.

August 11, 2017 10:00 am

More steel for Maple Creek

More progress to report on the cantilevered house and deck on a steep slope in Maple Creek. Eric & Terry with Houseworks Construction will be maneuvering a 450-pound steel beam into position. Next up are the diagonal struts!

Interrupted by the architect, Terry and Eric prepare to install one of two 450# steel beams.

Interrupted by the architect, Terry and Eric prepare to install one of two 450-pound steel beams.

This side of the beam will be infilled with a wood nailer for shear transfer from the sheathing to the steel.

This side of the beam will be filled in with a wood nailer for shear transfer from the sheathing to the steel.

This side of the beam will be securely blocked and strapped to the floor structure for added shear strength.

This side of the beam will be securely blocked and strapped to the floor structure for added shear strength.

August 7, 2017 4:17 pm

Recently completed Freeland Residence

We recently visited one of our newly completed projects on Whidbey Island: the Freeland Residence. This home is designed to highlight sweeping landscape views and maximize natural light, while providing protection from the rain and harsher summer sun. The house features lots of living space both inside and out; large windows and expansive sliding doors blur the line between indoor and outdoor spaces.

Look here to check out our previous post on the Freeland Residence during its construction.

 

The welcoming front entry with an expansive, protecting shed roof.

At one end of the great room is the warm and classy kitchen. The immediately adjacent dining area features a custom fir bookmatched (in which the wood grain of the two halves mirror each other) dining table.

The dining area opens to the outdoor patio via a set of large sliding doors and faces Holmes Harbor.

Located at the other end of the great room, the living area has a concrete tiled gas fireplace with a built-in bench, expansive windows, and lots of natural light.

The master bathroom also enjoys the sweeping view.

The southwest-facing house is laid out in line with the coastal view, with the great room located at its center. The master suite, featuring a private deck and outdoor shower, is located at the southern end.

Located off the great room, a concrete patio with matching concrete bench provides plenty of room for entertaining.

The green siding, dark trim and natural wood elements help the house blend in well with the surrounding landscape. Solar panels on the garage roof are optimally oriented for power generation.

Afternoon sun streaming through the windows makes the interior a warm and inviting space to relax.

August 3, 2017 12:51 pm

Construction underway at Maple Creek

The scaffolding is up, concrete is poured and steel erection beginning at our deck replacement project in Maple Creek. This project will seismically retrofit the previously vulnerable southern wing of the home and replace a previously dangerous deck. The project location is within three environmentally critical areas, which made permitting a challenge. Now that the permit has been issued, the contractor, Houseworks Construction, has the challenge of working on a constricted site with limited access. Because the house is on a steep slope, the new foundation uses pin piles to support the cantilevered southern end of the house on a steel moment frame. We are looking forward to the installation of the steel for the cantilevered deck!

 

 

 

 

Deck design for construction 2017

Existing deck, 2016