The Johnson Partnership The Johnson Partnership The Johnson Partnership The Johnson Partnership The Johnson Partnership The Johnson Partnership
The Johnson Partnership
The Johnson Partnership
The Johnson Partnership
The Johnson Partnership
1212 NE 65th StreetSeattle, WA 98115206.523.1618

In the Works…

Posts tagged ·

Contemporary

·...

August 3, 2017 12:51 pm

Construction underway at Maple Creek

The scaffolding is up, concrete is poured and steel erection beginning at our deck replacement project in Maple Creek. This project will seismically retrofit the previously vulnerable southern wing of the home and replace a previously dangerous deck. The project location is within three environmentally critical areas, which made permitting a challenge. Now that the permit has been issued, the contractor, Houseworks Construction, has the challenge of working on a constricted site with limited access. Because the house is on a steep slope, the new foundation uses pin piles to support the cantilevered southern end of the house on a steel moment frame. We are looking forward to the installation of the steel for the cantilevered deck!

 

 

 

 

Deck design for construction 2017

Existing deck, 2016

October 12, 2016 4:28 pm

Passive/Active Solar Home Nears Completion on Whidbey Island

With the weather report warning of incoming rainstorms, we took advantage of the beautiful fall day to visit one of our designs under construction on Whidbey Island. It is getting close to completion, and the owners should be moving in some time in the next month.

All the main rooms face to the southwest

All the main rooms face the southwest.

The main entry of the ouse is from the Northeast, well protected from the prevailing winds.

The main entry of the house is on the northeast, well protected from prevailing winds.

The house is oriented to the west southwest for passive solar, and the garage roof is due south for the photovoltaics.

The house is oriented to the west-southwest for passive solar, and the garage roof angles due south for the photovoltaics.

The master bathroom has a large tub and exterior access to a private deck and outdoor shower.

The master bathroom has a large tub and exterior access to a private deck and outdoor shower.

The kitchen has maple cabinets and is open to the main room.

The kitchen has maple cabinets and is open to the main room.

Larry relaxing on the patio.

Larry relaxing on the patio.

With stunning views, a large overhang and a built in bench the patio will see lots of use.

The patio enjoys a large overhang, built-in poured concrete bench, and stunning views of the Olympic Mountains.

February 11, 2013 12:05 pm

Kitchen Remodel project published in last Sunday’s Pacific Northwest Magazine

Our recent Kitchen Remodel project was just published in last Sunday’s Pacific Northwest Magazine. For more information and images, we feature it as the Maple Creek Kitchen on our website. Check out the Times article here:

View of the Kitchen

View of the Kitchen

 

February 8, 2012 4:30 pm

A 3-D model for a new house is complete.

We have been working on the design for a new house optimized for passive solar energy. With the right energy efficient windows, this house will be heated by the sun and a masonry wood heater. It will be built of Structural Insulated Panels and have a heat recovery ventilation unit to allow for fresh air. Our hope is that with tight detailing and careful construction the house will perform the way our energy modeling indicated it would. The house is designed for a family of four to live on a site on Vashon Island. Our clients desired an energy efficient modern house with a Japanese features, including a soaking tub and Japanese shower in the master bath, and a traditional Japanese entry sequence. We are pleased with the design of this house, and feel that our clients will be very comfortable there when construction is complete. Click on this link to download a movie of the project: Solstice House movie

 

January 13, 2012 2:24 pm

Get together for the original house designer at the Maple Creek Kitchen

We recently completed a kitchen in a fantastic mid-century modern house. We loved the design of the house, and tracked down the original designer and builder. We are working on writing the complete story of the home, originally designed by Anna Williams and built by John Burrows. Yesterday, our client kindly hosted a get together to celebrate the home’s history and renovation. Attending the gathering were:

Anna Williams, original designer of the home

Ellen Mirro and Larry E. Johnson AIA of The Johnson Partnership, architects for the 2011 kitchen remodel

Tim House,the contractor for the 2011 Kitchen remodel

Marga Rose Rose Hancock, Former AIA executive director and architects biographer

Other owners of houses originally designed by Anna Williams

 

Here are some of the photos from the gathering.

Anna Williams

 

On the couch from left to right: Larry E. Johnson AIA, Anna Williams, Tim House.

 

 

August 29, 2011 9:40 am

Progress on the Maple Creek Kitchen

We have been working on a kitchen for a midcentury modern house by Maple Creek in North Seattle. It is turning out great and should be finished in a couple of weeks.

A custom art glass backsplash will add the final touch.

The refrigerator will be clad in bamboo to match the cabinets, as will the pull out pantry next to it.

A walnut butcher block countertop will make the perfect home office area.

 

 

May 25, 2011 1:22 pm

Final Photos Expected

The photo shoot of the finished Evergreen Point Remodel were take last week. Here are a few un-edited pictures to whet your appetite.

Three is not a crowd in this kitchen.

Three is not a crowd in this kitchen.


A new look for the stair.

A new look for the stair.


Perforated curtain.

Perforated curtain.

November 5, 2010 11:10 am

Progress in West Seattle

Things are coming together for our AIA People’s Choice award wining house design currently under construction.

Click on the photos to see what the completed design will look like. These photos were taken by our client last week.

June 18, 2010 2:16 pm

AIA Future Shack entry

Fauntleroy Residence

Single-Family Residence with attached Accessory Dwelling Unit

Seattle, Washington

7,200 square-foot lot, 2,530 total square feet of living space

Changing Communities. The accessory dwelling unit on the main floor allows independent living for persons with physical disabilities, and the elevator access for the two-story home above make it possible for this family to age in place.

Changing Technologies. The home utilizes advanced building techniques and sustainable building products. The foundations are insulated concrete forms reducing waste and minimizing the amount of concrete, walls and roofs are structural insulated panels minimizing use of lumber and maximizing insulation values, the windows are low-E coated and triple glazed minimizing heat loss and solar gain, creating an energy efficient envelope. Appliances are energy star rated, plumbing fixtures are low flow, and finishes have low amounts of volatile organic compounds.

Changing Economics. Small footprint, small envelope, small cost — far a modest initial budget and flexible bank financing among the family. Elements noted above work together to reduce energy use and minimize the carbon footprint while keeping operating costs low. Storm water from the butterfly roof is captured in a cistern and used for site irrigation (with plans for interior gray water use when allowed by code). Additionally there is a vertical utility chase for future solar hot water and photo-voltaic panels on the rooftop.

Steve Campbell, AIA, LEED AP, Project Architect for the Fauntleroy Residence, has been with The Johnson Partnership for 9 years! His creativity and detailed knowledge of new technologies and codes contribute daily to our office and made this project possible.

February 17, 2010 4:41 pm

This kitchen remodel is complete

Except for the last paint touchups and cabinet adjustments. The owners are moving back in and are using the kitchen. Look for professional photos of this project in the next couple months.

The final cabinet adjustments are in progress.
Custom horizontal grain oak veneer cabinets with vertical pulls.
Dining room ready for dinner
Painted strip walls and a custom parquet floor.